Twitter Tarihi

Bugün twitterin trarihini, kuruluşunu vehayatımızdaki yerini anlatmak istiyorum. 
Twitter’ın kuruluş hikayesi de aynı Apple ve Facebook’ta olduğu gibi uzun süreli proje çalışmaları ve fikir alışverişlerinin bir ürünü.Twitter, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına tvît (tweet, İng. cıvıldama) adı verilen 140 karakterlik metinler yazma imkânı veren Twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir yeni nesil iletişim aracı


Twitterin Hikayesi
Arkasında 3 önemli isim var: Jack Dorsey, Biz Stone ve Evan Williams. Jack Dorsey küçük yaşlardan itibaren ciddi bir bilgisayar tutkunu. 14 yaşında Amerikan taksi şirketlerinin kullandığı organizasyon programını yazarak ilk parasını kazanmış bir girişimci...

2000 yılında New York Üniversitesi’nden mezun olarak San Francisco’ya giden Dorsey, burada ilk web şirketini kurdu. Ancak kafasında farklı bir site yapmak vardı. 2005 yılında kendisine bir defter alarak hayallerini çizmeye başladı. Jack Dorsey’in en yakın arkadaşlarından biri olan Biz Stone ise Google’da Evan Williams ile birlikte çalışıyordu. Dorsey, üzerinde çalıştığı projeyi hayata geçirmeye karar verdiğinde bu fikrini Biz Stone ile paylaştı. 15 gün boyunca ciddi bir şekilde bu proje üzerinde çalışan ikili, hayata geçirecekleri siteye adını ‘kuş şakıması’ anlamına gelen 'Tweet' kelimesinden esinlenerek 'Twttr' adını verdiler. Evan Williams ise bu projeyi çok beğenerek kendi cebinden finanse eden isim oldu. Bir araya gelen bu üçlü, 2006 yılında Twttr sitesini hayata geçirdi. Ana renkleri yeşil ve beyazdı. İlk tweet’i de Jack Dorsey gönderdi: “Just setting up my twttr” Kısa sürede başarı elde eden sitenin adı daha sonra Twitter olarak değiştirildi. Site 2 yıl içerisinde üye sayısını 3 milyondan 160 milyona çıkarmayı başardı. Twitter’ın popüler olmasındaki ilk olay hiç şüphesiz ki 2009 yılında kanatlarına kuşların girmesi sonucuyla Hudson Nehri’ne zorunlu iniş yapan başarılı pilot oldu. Yaşanan dramatik olayın ilk kez Twitter’dan duyurulması ve insanların bu şekilde birbirinden haberdar olması, Twitter’ın ilerleyen zamanlarda büyük bir başarı projesi olacağının ilk adımları oldu. 2011 yılına gelindiğinde ise Twitter her saniye 11 yeni üye kazanan bir mecra haline geldi. 2011 yılının sonunda açıklanan rakamlara göre kullanıcı sayısı 465 milyona yükselmişti.


Kullanıcılar tarafından atılan tweet'ler herkes tarafından görülebilir. Ancak kullanıcılar attıkları tweet'leri sadece kendi arkadaşları olarak da görülmelerini sınırlandırabilir. Kullanıcılar diğer kullanıcıların tweet'lerine üye olabilirler. Üye oldukları kişi veya kurumların takipçi sayısını ve bunların kimleri takip ettikleri görebilirler. Tüm kullanıcılar Twitter'ın websitesi aracılığıyla tweet'lerini gönderebilir ve alabilirler. Kullanıcılar Twitter'ın website'sine uyumlu harici uygulamalar( akıllı telefonlar gibi) veya belirli ülkelerde erişilebilen kısa mesaj servisi tarafından giriş yapabilirler.

2008'deki ABD seçimlerinde özellikle Barack Obama tarafından sıklıkla kullanılan Twitter'dan Türkiye'deki son yerel seçimlerde de yararlanılmıştır. Ayrıca Twitter, sosyal medyanın en popüler araçlarından biri olarak gösterilmektedir.

Bir önceki konuda Kemal Sunal 'ın ölüm yıldönümüyle ilgili haber verilmiştir

No comments:

Post a Comment