Arama motorlarının gelmişi geçmişi ve geleceği

Dünyadaki arama motorlarının serüveni Yahoo, Altavista ile başlamıştır  GOOGLE , bing yandex ile devam etmektedir.
Web de herşeyi taramak ve taranan sonuçları listelemek!GOOGLE ye kadar iyi bir arama motoru yoktu.GOOGLE nin çıkmasıyla beraber sonuçlara ulaşmak mükemmeliyete ulaştı.Aradıpğğımız kelimenin arama trafiğiGOOGLE de kayıt altına alınıyor ve aradığımız sonuçları bulmak yani GOOGLE amcanın bize yardım etmesi daha kolay oluyor :::))).
Ama günümüzde ise artık adece seodan faydalanmak için boş boş siteler üretilmektedir bu da bizim aradığımız sonuçları zor ulaşmamıza neden olmaktadır :::(((.
Arama motorlarındaki kötü yan ise birşeyin arandığında kişilerin hep ilk 3 sıraya bakması dolayısıyla da bu sitelerin yükselmesi ve  alttaki iyi, zengin içerikli sitelerin unutulup bundan nasibini alması.Bir diğer kötü yanı ise zor bulunan konulaın araştırlıldığında bir veya iki sonuç vermesi.Bunların da alakasız sonuçlar olması.
Arama motorlarının geleceğinde ise şu anda en çok konuşulan konular “local search”, “social search” ve “semantic search” olarak gözüküyor.
Local search = Bu  özelliği şöyle açıklayabiliriz.Mesela pc de veya mobil den arama motoruna maç yazdığında 3 saat içindeki maçların bir programını çıkarması . Bu özellik sizlerinde aklından geçtiği gibi güzel bi özelliğe  benziyor ::)).
Social search  ise arama motorlarının FACEBOOK TWİTER vb. gibi sosyal ağları kullanark yaptıkları aramalardır.
Semantic search da görselliğe hitap ediyor ve örneğin nette  TÜRKİYE-İSPANYA maçıyla ilgili resim veya video yoksa bu arama sonuçsuz kalıyor.
Umut ediyoruz ki büyük arama motorları bunların üstesinden gelir ve yapay bir düzenek geliştirerek bizlerin ulaşmak istediğimiz şeylere tam anlamıyla ulaşmamızı sağlarlar :::))) 
İNŞALLAH...

Bir önceki konuda sorvivor adasında begümün açıklamalrına yer verilmiştir burdan izleyebilirsiniz...

3 comments:

  1. ben kağan güzel paylaşım elinize emeğinize sağlık

    ReplyDelete
  2. bence de çok yararlı bir paylaşım...

    ReplyDelete
  3. saolun çocuklar elimden geldiğince yararlı olmaya çalışıorum :))))

    ReplyDelete